tisdag 4 mars 2008

Tystnad!

Det är fascinerande hur mycket en ganska liten grupp elever kan låta. Okej, 40 elever kanske inte är en liten grupp men vad den låter. Respektlös kan gruppen vara också, man börjar prata - de fortsätter prata. Men det är också fascinernade hur kanske två, tre individer kan ge upprättelse till en grupp som egentligen funnit väldigt irriterande. Får man en tyst elev som uppskattar det man gör och som sen säger det blir man väldigt glad.

Jag funderar kring hur ordningen i skolan egentligen ska vara. För att elever ska lära sig behöver det vara ganska strikt och elever behöver lära sig att respektera en talare. Samtidigt tycker jag väldigt mycket om när man mera är typ kompis med sin lärare. Inte bara för att det är roligt, jag tycker att man lär sig mer på det viset också, man känner sig respekterad av sin lärare tillbaka, vilket är enormt viktigt, respekten måste vara ömsesidig. Det som är viktigt också är att läraren inte tar allt ansvar och säger precis till eleven hur den ska göra, även om det känns enklare ibland för eleven. Det är viktigt att eleven själv lär sig hur man ska styra upp ett arbete, vad som är viktigt och relevant och vad som inte är det.

I livet kommer du inte ha en lärare som ger dig strikta instruktioner. I livet kommer du behöva respektera andra som pratar. Fin sammanfattning må jag säga.

Puss!

Inga kommentarer: